Doel

5 pijlers van MannenRaad :

OPEN NETWERK

RESEARCH & SENSIBILISATIE

JONGENS OP WEG NAAR MAN-ZIJN

MANNEN VOOR VREDE

DAGELIJKS BESTUUR

 

1. OPEN INCLUSIEF NETWERK

We constateerden dat er in ons maatschappelijk landschap geen koepel, adviesorgaan of netwerk bestaat dat man-gerelateerde thema’s bestudeert en in de kijker brengt. Er is een Vrouwenraad en er zijn talrijke vrouwenorganisaties die mooi werk verrichten, wat we zeker toejuichen. Belangrijk is dat er ook aandacht geschonken wordt aan specifieke noden van mannen. Mannenraad bouwt in co-creatie een open inclusief netwerk uit waarin alle mannenorganisaties, mannenpraatgroepen, mannenleiders, therapeuten, bedrijfsleiders, mannen uit diverse beroepsactiviteiten, diverse religies en culturele achtergrond ea… hun expertise rond man gerelateerde onderwerpen bundelen. Al deze organisaties en personen worden in kaart gebracht en gebundeld op onze website (zie pagina ‘netwerk’). Enerzijds voor jongens en mannen die hulp nodig hebben, vragen hebben of zoekende zijn (documentatie-centrum en info of hulp-lijn) en anderzijds ter ondersteuning van organisaties en overheid rond onderwerpen die mannen aangaan, alsook uitwisseling van expertise tussen mannenorganisaties en vrouwenorganisaties. Zorg door mannen voor mannen wordt meer zichtbaar en beter toegankelijk.

 

2. RESEARCH & SENSIBILISATIE

Reeds een aantal jaren doen we onderzoek en research rond man-gerelateerde onderwerpen. Dit wensen we verder uit te bouwen zodat onze expertise ter beschikking komt voor overheden en organisaties. In de afgelopen jaren organiseerden we nationale en internationale conferenties om expertise rond man-zijn te delen en om vernieuwende projecten voor jongens en mannen te lanceren in de Benelux en Europa. Ook de volgende jaren staan deze conferenties op onze agenda. Het is belangrijk om zo veel mogelijk mannen, én vrouwen, te sensibiliseren rond man gerelateerde onderwerpen. We wensen een constructieve gesprekspartner te zijn rond thema’s zoals stereotyperingen, eenzijdige berichtgeving in media, sexualiteit, gender, beeldvorming, discriminatie, vrede & geweld,  gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen, ea. Het man-vrouw thema is de laatste jaren veel in de media. We onderzoeken hoe en waar gender een rol speelt in onze maatschappij, en stellen ons beschikbaar om advies te verlenen aan mannen- én vrouwen-organisaties, aan het beleid, en dit ten gunste van de jonge generaties die na ons komen! We stellen ons onder andere de vraag of het streven naar het afschaffen van de gender-‘hokjes’ niet gaat leiden tot gendervervaging, grotere onzekerheid, meer identiteitsproblemen, emotionele en psychologische zoektochten en schade bij jongens en meisjes? Belangrijk om dat te blijven onderzoeken en in vraag te stellen! Er zijn gelukkig ook vele organisaties en initiatieven die constructief en vernieuwend rond gender werken, zonder in extremen te verzeilen. Het is belangrijk om vanuit het positieve in mannen en vrouwen te vertrekken. Misschien kunnen we beter streven naar “gender-bevrijding” (dit is een nieuw woord!, ontstaan tijdens onze vergaderingen) en nagaan hoe dat de jonge generatie ten goede kan komen. We wensen de verbinding tussen mannen onderling, alsook de verbinding en verstandhouding tussen mannen en vrouwen te bevorderen. Zowel mannen als vrouwen zijn op weg naar heelheid, naar een evenwichtig en matuur man-zijn en matuur vrouw-zijn. We gaan in gesprek met de diverse mannenorganisaties alsook met de vrouwenorganisaties. Mannen en vrouwenorganisaties kunnen sprekers uitwisselen die informeren vanuit hun expertise, zodat er meer begrip, verstandhouding en verbinding kan groeien. Belangrijk is ook om sprekers in scholen te laten getuigen over man zijn, stappen van jongen tot man, sexualiteit, ontwikkeling, onderwijs, jobs voor de toekomst, inspiratie ea…

 

3. JONGENS OP WEG NAAR MAN-ZIJN

We zien dat in onze moderne westerse maatschappij bijna geen vorm van ‘initiatie’ gebeurt van jongen tot man. Vroeger was het leger een soort inwijding van jongen tot man, ook de jeugdbewegingen kennen dit nog wel wat, of de studentendoop op de universiteit. Een goede sportcoach kan soms ook initiator zijn of een goede vakman in school die jongens het vak kundig maakt en mannelijke vaardigheden doorgeeft aan de jongens.  In het lager en secundair onderwijs zijn het momenteel echter vooral vrouwen die voor de klas staan. Jongens missen dikwijls een goed mannelijk rolmodel of voorbeeld. MannenRaad ondersteunt en ontwikkelt met haar partners vernieuwende programma’s voor jongens die zoekende zijn rond hun identiteit, hun sexualiteit, hun overgang naar man-zijn. We wensen jongerenorganisaties en scholen te ondersteunen en advies-sessies te organiseren rond jongen/man zijn in deze snel evoluerende maatschappij. Belangrijk is om thema’s zoals pesten, sexualiteit, initiatie, kwaliteiten van man-zijn, diversiteit, gelijkwaardigheid jongens-meisjes en man-vrouw, enz bespreekbaar te maken. Jongens missen dikwijls een vader die ‘echt’ aanwezig is. Jongens vullen deze leegte op door drank, drugs en extreem of gewelddadig gedrag. Het is belangrijk voor oudere mannen, bedrijfsleiders, wijze mannen, vaders, ea om positieve voorbeelden en inspiratie te zijn voor jongeren. Initiatie van jongens en mentorschap (de oude wijze mannen) verdienen een plaats in onze maatschappij.  Zo zullen jongeren kansen krijgen om uit te groeien tot respectvolle, integere, evenwichtige, krachtige en toch gevoelige en ondernemende mannen met visie. Als jongens en mannen samenkomen op conferenties of praatcirkels leren ze andere mannen én zichzelf beter kennen. Bovendien brengen ze hun mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten meer in evenwicht en zullen ze bijgevolg ook vrouwen en het vrouwelijke in zichzelf en in de maatschappij meer respecteren en eren. We zien de “jonge man” (de toekomst) als dé belangrijkste focus in onze werking en visie.

 

4. MANNEN VOOR VREDE

Vrede in de wereld begint bij vrede in jezelf !

Een man die zich goed voelt in z’n vel, zal goed zijn voor zijn relatie, zal goed zijn voor zijn kinderen en goed zijn voor zijn omgeving, op zijn werk en voor de maatschappij, voor de wereld! Jammer genoeg zien we dat oorlog meestal gevoerd wordt door mannen. Nog erger is misschien wel de onzichtbare kleine oorlog dichtbij… vele mannen ervaren een innerlijke conflict of soms oorlog. Ze praten niet over gevoelens, zijn niet verbonden met hun binnenwereld, emoties stapelen zich op… wat kan leiden tot geweld naar anderen of geweld naar zichzelf!

We zien dat zelfs in onze moderne maatschappij vrouwen jammer genoeg nog steeds geweld (in diverse vormen) ervaren. Belangrijk om zich hiervoor te blijven inzetten (zie oa de organisatie MenEngage!). Het is echter weinig geweten dat er eveneens vele mannen slachtoffer zijn van geweld. Als we artikels lezen in de media, of als er sprake is van geweld, dan denkt men meestal aan fysiek geweld. In tegenstelling tot vrouwen ervaren mannen minder fysiek maar vooral emotioneel of psychologisch geweld. Die vormen van geweld zijn minder zichtbaar, maar daarom niet minder intens! Het is belangrijk om die bespreekbaar en meer zichtbaar te maken (media, medische wereld, mannen en vrouwenorganisaties, hulpverlening ea). Als de innerlijke stress en spanning stijgt kan dat enerzijds leiden tot implosieve reacties zoals depressie of burn-out, en anderzijds tot explosieve reacties : geweld naar anderen of geweld naar zichzelf : zelfdoding. Cijfers geven aan dat zelfdoding bij mannen hoger is dan bij vrouwen, en we zien dat het vooral mannen zijn die de gevangenissen bevolken. Daarnaast zien we ook veel vluchtgedrag of tijdelijke middelen om de spanning draaglijk te houden of te camoefleren : drank & drugs (er zijn nog diverse andere verslavingen zoals werk, internet, seks, maar vooral drank en drugs kunnen erg schadelijk zijn). De grote oorzaak van dit alles is dat de meeste mannen niet graag spreken over gevoelens (niet bij vrienden, niet bij de dokter en soms zelfs niet bij hun partner of familie), ze kroppen veel op, en als het teveel wordt kan dit leiden tot geweld naar anderen of zichzelf. We dienen te erkennen dat vele jongens en mannen het noorden kwijt zijn. Vandaar de dringende noodzaak aan een platform waar jongeren en mannen terecht kunnen met hun vragen, waar ze advies en info (studies, artikels, links, boeken) vinden, een hulplijn voor jongens en mannen die nood hebben aan een man die luistert en die hen begrijpt. Min of meer vergelijkbaar met Tele Onthaal, en kan eventueel zelfs in samenwerking met deze organisatie. Er is momenteel geen spreekbuis of kanaal specifiek voor jongens en mannen. We zien dat zelfs op jonge leeftijd jongens emotionele of psychische problemen ondervinden. Zo kan vb cyberpesten diepe schade aanbrengen, en zorgen de zogenaamde ‘sociale’ netwerken dikwijls zelfs voor meer eenzaamheid. We trachten jongens en mannen te stimuleren om te praten, ook over gevoelige onderwerpen. Er zijn al vele praatgroepen actief, en er starten er regelmatig nieuwe op. (zie ook op de pagina ‘netwerk’ de vele initiatieven waar je terecht kan als jongen of man). Maar als het delen met elkaar in praatgroepen een stap te ver is, dan is een laagdrempelige veilige en professionele netwerksite met degelijke ervaren hulpverleners een prima ingangspoort om in gesprek te gaan, om te luisteren naar hen.

We wensen mee te werken en aanwezig te zijn op vredesconferenties in eigen land en internationaal. En conferenties te organiseren met uitwisselingsprogramma’s in Europa voor vrede in jongens, meisjes, mannen en vrouwen.

 

5. DAGELIJKSE BESTUUR & SUBSIDIES

We wensen volgend jaar een vzw op te richten met een open werkingsstructuur waarbinnen hogervermelde functies uitgevoerd kunnen worden. In deze vzw is een dagelijks bestuur dat ondersteunt zal worden door het kernteam dat de afgelopen jaren de fundamenten in co-creatie opbouwde voor deze Raad. Alle mannenorganisaties mogen een vertegenwoordiging laten zetelen als stemgerechtigd lid in de vzw. Mannen die vanuit hun expertise wensen mee te bouwen hierin zijn welkom. Erg belangrijk vinden we de stem van de jonge man! Dit kan door ook een aantal leden van studentenorganisaties vanuit de diverse provincies een afgevaardigde te laten zetelen in deze Raad of vzw.

Om alle hogervermelde activiteiten te kunnen ondernemen, om enkele jonge mannen in dienstverband op te nemen, de vzw uit te bouwen zijn er werkingsmiddelen en subsidies nodig. We plannen in 2019 overlegvergaderingen met nationale overheidsinstanties om na te gaan welk departement onze visie best kan ondersteunen :  ‘jongerenwelzijn’, ‘onderwijs’, ‘gelijke kansenbeleid’, ‘volksgezondheid’.  Naast nationale steun vragen we ook Europese steun aan voor uitwiselingsprogramma met enkele partners in de Eurregio, zodat expertise rond initiatie van jongens en man-zijn over landsgrenzen kan gedeeld worden.